Sadzenie warzyw tylko z pozoru wydaje się być czymś banalnie prostym. Trzeba dobrze rozplanować ogródek warzywny, znać wymagania poszczególnych gatunków roślin i przygotować im odpowiednie do prawidłowego wzrostu. Znaczenie ma jakość gleby, kalendarz wysiewu i sadzenia warzyw, zasady współrzędnej uprawy. Jak widać, zadbać trzeba o wiele kwestii, każda jest niezwykle ważna, dlatego nie można niczego pominąć. Samo posiadanie roślin to dopiero początek, bo potem trzeba jeszcze o nie należycie dbać, nawozić je, podlewać, odchwaszczać glebę, chronić przed szkodnikami. Wszystko po to, aby uzyskać jak najlepsze plony i być zadowolonym z efektów swojej ciężkiej pracy przez wiele miesięcy.
Czego dowiesz się z tego artykułu?
- jak się przygotować do sadzenia warzyw w ogrodzie
- jak poprawnie sadzić warzywa
- jakie są sposoby sadzenia warzyw w ogrodzie
- jak dbać o uprawy
Sprawdź też: https://pajo.pl/jak-zaaranzowac-ogrod-przydomowy-na-wsi/
O co należy zadbać przed sadzeniem warzyw w ogrodzie?
Zanim przejdzie się do sadzenia warzyw, trzeba zadbać o kilka istotnych kwestii. Pierwszym krokiem będzie oczywiście wybranie odpowiedniego miejsca na ogródek warzywny i wyznaczenie miejsca poszczególnym gatunkom. Istotne będzie to, aby sadzić warzywa z dala od drogi, jeśli mają prawidłowo rosnąć i być zdrowe. Przy braku takiej możliwości, zawsze można zainwestować w tunele foliowe czy szklarnię. Dobrym rozwiązaniem będzie również żywopłot, który w dużym stopniu zabezpieczy rośliny w ogrodzie przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, między innymi w postaci spalin samochodowych. Jeśli ogród będzie musiał być położony stosunkowo blisko ulicy, to zaleca się wybierać rośliny szybko rosnące i niepodatne na kumulowanie metali ciężkich. Ogród warzywny musi być dobrze nasłoneczniony, dlatego nie sprawdzą się duże drzewa i krzewy pochłaniające promienie słońca, dające dużo cienia i pobierające wodę wraz ze składnikami odżywczymi z gleby swoim rozbudowanym systemem korzeniowym. Warzywa powinny być osłonięte od wiatru, bo silne podmuchy mogą wręcz zniszczyć wyższe plony.
Zadbać należy również o dokładne wyrównanie gleby pod uprawę warzyw oraz o źródło wody i odgrodzenie od zwierząt. Rośliny potrzebują do prawidłowego wzrostu żyznej gleby o właściwym odczynie. Większość gatunków roślin preferuje pH lekko kwaśne lub zasadowe, ale trzeba to zawsze sprawdzić przed posadzeniem. Kolejnym etapem będzie przygotowanie ziemi pod grządki. Trzeba ją oczyścić z kamieni, chwastów, pozostałości roślin. Następnym krokiem będzie spulchnienie ziemi i wyrównanie terenu. Zaleca się przekopać ziemię szpadlem lub używać w tym celu glebogryzarki. Warto wyposażyć się o odpowiednie akcesoria do glebogryzarek takie jak pług czy kultywator. Na koniec pozostaje dobranie odpowiedniego nawozu i wzbogacenie gleby o mikro- i makroelementy. Czasem trzeba będzie też zmienić jej odczyn na mniej lub bardziej kwaśny/zasadowy. Nawóz zawsze dobiera się do konkretnego gatunku roślin lub można skorzystać z uniwersalnego, naturalnego i ekologicznego kompostu.
Jak sadzić warzywa?
Poszczególne gatunki roślin sadzi się i sieje w konkretnym terminie, dopasowanym do cyklu wzrostu i warunków pogodowych. Niektóre rośliny można siać prosto do gruntu, a niektóre wymagają sadzenia z rozsady. Większość warzyw wysuwa się z nasion do gruntu, pamiętając o odpowiedniej głębokości otworów i odległościach na grządce. Należy wysiewać nasiona równomiernie, oczywiście w miarę możliwości. Następnym krokiem będzie przykrycie nasion ziemią, lekkie jej dociśnięcie i podlanie. Jeśli chce się przyspieszyć rozwój warzyw, to świetną opcją będzie zastosowanie tuneli foliowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku gatunków roślin długorosnących typu papryka, seler czy brukselka. Innym sposobem jest sadzenie z rozsady, czyli porośniętych już sadzonek. Można kupić gotowe lub przygotować własne z odpowiednim wyprzedzeniem. Niektóre warzywa posiane wprost do gruntu mogą nie zdążyć dać plonów, bo niestety w Polsce lato jest stosunkowo krótkie i szybko nadchodzą chłodne dni, a następnie przymrozki.
Decydując się na sadzenie z rozsady, należy wybierać największe i najmocniejsze okazy. Przerwane sadzonki wkłada się do wcześniej wykopanych otworów w glebie (dopasowanych do wielkości korzeni). Po włożeniu sadzonki dołek trzeba zasypać, ugniatając grunt i podlać ją. W zależności od tego, jak mocno rozrasta się dany gatunek rośliny, należy zachować między sadzonkami odstęp od 30 do 80 cm. Wiele roślin można już siać lub sadzić po ostatnich przymrozkach, ale w przypadku niektórych trzeba poczekać do kwietnia czy nawet maja (np. cukinia, ogórki). Bardzo ważne jest też właściwe sąsiedztwo warzyw i płodozmian. Zaleca się każdego roku zmieniać miejsce sadzenia poszczególnych gatunków roślin, aby zapobiec wyjałowieniu gleby, pojawieniu się szkodników i rozwojowi chorób.